Lönnsiraps Munkar

Jag kan ju inte motstå att leta upp nya roliga varianter till helgfikat.
Tja och ibland bara för att …... mitt i veckan oxå :) gärna så nyttiga som möjligt utan att för den delen rata socker helt .
Det känns klart bättre att försöka klara sig utan sockret i veckorna både för hälsa och tänders skull.
Den här gången hittade jag något så roligt som ugnsbakade munkar med lönnsiraps överdrag....hm spännande!
Munkar är ju en favorit för mig och min man, men dom är så sjukt flottiga och gör man dom inte själv innehåller dom nästan alltid mjölkpulver vilket gör att jag inte kunnat äta några på väldigt länge då jag äter mjölkfritt!
Dessutom innehåller inte dom här mera socker än just i överdraget och det kändes ju rätt trevligt!

Nu ska man ju egentligen ha speciella plåtar till dom här som gör att dom blir fina munkformade cirklar...det hade inte jag och det kändes liksom inte lika roligt att bara göra muffinsvarianter så jag meckade ihop en liten mittplutt i bakplåtspapper till min muffinsplåt istället och resultatet blev väl sådär...måste definitivt utvecklas mer men det blev i alla fall mera munk känsla än det skulle blivit med muffins ;)

Och goda blev dom , jag kan absolut tänka mig att göra dom igen fast med lite mindre överdrag jag saftade på lite för mycket och det va så sött att det hade räckt med ett tunt lager.
Dessutom inte att glömma dessa är både mjölkfria och glutenfria.....inte illa ;)

Här kommer receptet:

Det här receptet är amerikanskt och har därför amrikanska mått.
Så jag har översatt dom till våra svenska och det är därför det kan vara lite underliga i vissa fall ;)


2,5 dl glutenfritt mjöl
¾ tsk bakpulver
¾ tsk bikarbonat
nypa salt
1 stort ägg
1,5 dl yogurt el dyl (jag använde havre yogurt)
1 msk mild smaklös olja typ raps
2 tsk citronjuise
2 ½ msk lönnsirap

200 grader 11-12 min

Lönnsirapsglasyr

3,75 dl florsocker
2 msk lönnsirap
1 ½ msk mandelmjölk el dyl
¼ tsk vaniljextrakt

gör så här:

Munkarna:

Blanda de torra ingredienser och de blöta separat.
Häll sedan i de blöta i de torra och blanda försiktigt till en len smet.
Häll i en fryspåse eller liknande och spritsa ner dom i formar, jag använde muffinsplåtar med muffinsformar i och dom där extra avdelarbitarna som jag fixat till som ni kan se på bilden.
In i ugnen i ca 11 min och låt dom sedan stå kvar och kallna på plåten 1-2 min.
plocka ut dom ur formarna och låt kallna ytterligare lite tills de känns klara för att doppa i glasyren.

glasyren:

Blanda socker, lönnsirap och mjölk i en mikrosäker skål till en len smet.
In i mikron på högsta effekt i 15 sek.
blanda och in i ,mikron igen på 15 sek.
blanda i vaniljextrakt .

Doppa halva i glasyren och låt torka.
Dom torkar relativt snabbt pga mikrobehandlingen .
Sen är det bara att avnjuta :)

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln