Socker VS Raw Food

Kladdig chokladkaka


Jag har tyckt om att baka i hela mitt liv, när jag va liten roade jag och mina systrar oss med att baka efter skolan och sen dess har det alltid bakats mycket.
Det går att göra så himla mycket olika bakverk och varianter på bakverk det slutar liksom aldrig vara roligt och dessutom är det ett fantastiskt sätt att sprida njutbar glädje på :)
Just kladdig chokladkaka råkar vara en av mina absoluta favoriter så det har blivit ett antal genom åren och jag har ett favorit recept som jag alltid använder!

Raw Food
I våras körde jag en Anticandida diet i två månader för att se om det fick mig att må bättre..
Jag äter mjölkfritt sedan 3 år tillbaka då jag inte mådde bra av mjölkprodukter längre efter att jag fick mitt första barn, och dessutom undviker jag gluten i den mån det går då jag har ytterligare problem med att min mage sväller oförklarligt av vissa andra saker jag äter.
Jag fick ett välkomnat tips om att det kunde vara candida ( en sorts svamp som växer i magen ) och när jag kollade upp hur man får bukt med den så upptäckte jag den här dieten eller vad man kan kalla den..(den går mestadels ut på att svälta svampen genom att sluta äta socker i alla former och även ta bort vitt mjöl och mjölkprodukter mm...och med tanke på hur jag redan äter så va det inte ett jätte stort hopp för mig.
Och i och med den dieten upptäckte jag även Raw Food som jag tidigare varit intresserad av men aldrig tagit mig tiden till att utforska.
Raw Food har verkligen börjat synas mer och mer, och i usa är det jätte stort, man hör om kändisar som äter Raw Food och om exklusiva Raw Food restauranger.
Här i Sverige har det bara växt och växt de senaste åren och man kan läsa om det lite var stans samt att böcker i ämnet har börjat poppa upp som svampar i affärerna!
Förutom att det är nyttigt med tanke på att man inte använder tex socker, smör och vitt mjöl så är det väldigt smidigt med tanke på att det är veganskt och att dom flesta allergiker kan äta det så när som på nötterna som även dom går lätt att ersätta.
Eftersom jag inte kan göra något halvdant så gick jag all in i vanlig ordning och vips så va det inte bara mat som tillreddes utan det bakades även Raw Food pajer, tårtor och kakor.... Det blev liksom lite extra roligt att lära sig bemästra ett helt nytt sätt att baka på!
Nu går jag inte längre på någon diet även om jag påverkades positivt utav den, jag äter sundare och mår bättre men framför allt så föredrar både jag och barnen Raw Food bakverken vilket va lite överraskande!
Dock vill min man fortfarande ha de sockriga bakverken så då blir det lätt att jag bakar på båda sätten!

Så varför inte köra ett blogginlägg på det, och då vore det ju lite spännande att testa min favorit: kladdig chokladkaka med grädde, både på sockrigt sätt och Raw Food sätt!

Så här kommer lite recept och tillvägagångssätt för den som är nyfiken ;)


kladdig chokladkaka

150 grader i 30 min

100g margarin
2st ägg
3dl socker
1,5dl mjöl
6 msk kakao
1krm salt

Smält smöret.
Blanda ihop ägg och socker först.
Siktar sen ner kakao och mjöl och häll sen i saltet och det smälta smöret ,smeten blir rätt tjock.
Häll i en springform med bakplåtspapper i botten alt bröad form.
In i ugnen i ca 30 min på 150 grader.
Ta ut den när den är kladdig men inte blöt.
Servera med grädde och möjligen lite pudrat florsocker eller varför inte med lite glasyr ;)

 

Kladdig Raw Food chokladkaka med cashewgrädde


Recept :
Detta originalrecept kommer från boken Raw Fika men i vanlig ordning har jag trixat en del med det för att passa i storlek och med vad som finns i skafferiet ;)
Det blir en väldigt chokladig och mäktig kaka, som man nöjer sig med en liten bit av!
Den här kakan gör man i tre lager, och det man behöver är en bra mixer gärna över 500w
samt en stavmixer el dyl .
Den bakas inte i ugnen det är ju Raw Food ;) utan man fryser den istället som en cheesecake typ!

Botten

1,5 dl sötmandel
1,5 tsk kakao
8 urkärnade dadlar
1 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
En skvätt vatten för att den ska kladda ihop sig.

Fyllning

1dl kakao
0,5 dl kallpressad kokosolja
1,5 dl cashewnötter (blötlagda minst en kvart)
0,75 dl agavesirap
0,25 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
0,5 dl kallpressad kokosolja

Cashewgrädde

1 dl cashewnötter (blötlagda minst en kvart)
0,5 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 msk agavesirap
1 msk kallpressad kokosolja



Detta recept är anpassat för en springform som är ca 20 cm i dm så något mindre än de klasiska springforms storleken.
Har man en större form eller vill göra en större kaka är det bara att dubbla receptet.
Den här räcker lätt till 5 pers och 3 barn ;)

gör så här:

Börja med att lägga cashewnötterna i en skål med varmt vatten.
Sen klär du botten på springformen med ett dubbelt lager plastfolie, sätt över kanten och kläm fast den.
Man kan även klä in hela formen i plastfolie.
Sen tar du fram mixern och så kör vi igång.

Botten
Jag kör mandlarna först till ett mjöl eftersom mitt ena barn inte klarar nötbitar men annars är det bara att köra i alla ingredienserna på en gång och mixa ihop till önskad konsistens.
Sen brukar jag alltid ha i lite vatten, några droppar i tagen så att det fäster ihop smeten.
Tryck ut den lite smuliga smeten med en slickepott eller plasthandskar (annars fastnar den bara) i botten på springformen.
In i frysen medan du mixar vidare.
Du behöver inte skölja ur mixerkannan i mellan smeterna.

Fyllning

Smält kokosoljan med kakaon.
Häll av vattnet från cashewnötterna och häll 1,5 dl av dom i mixerskålen tillsammans med agave och vatten och mixa till en slät smet.
Sen mixar du i vanilj, salt, kakaomassan och den resterande kokosoljan.
Se till att det är en slät smet och häll det över i formen som du tar ut ut frysen.
In i frysen igen och fram med stavmixern.

Cashewgrädde

kör alla ingredienser till cashewgrädden med en stavmixer..det är för lite för att köra i en stor mixer då blandas det inte ordentligt.
Ta ut kakan ur frysen.
Spritsa eller bred ut det över kakan och sen in i frysen igen.
Vänta minst 2 timmar så att den stelnat ordentligt.
Ta ut den minst 5 min innan servering.
Klar!


Och jag måste ju erkänna att Raw Food varianten va strået vassare ;)

                                                

socker vs rawfood chokladkaka
socker vs rawfood chokladkaka

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln