Zebra Tårta till mamma

Zebra Tårta Zebra Tårta

Så här lagom till morsdag ville jag göra något fint till min mamma.
Hon ställer alltid upp är alltid glad och fantastisk och på alla sätt och vis !
Det är allt för sällan jag tar mig tid till att visa hur mycket jag älskar och uppskattar henne..
så nu fick det bli en liten spontan överrasknings godsak ;)
Tyvärr hade jag inte så mycket hemma, men en sockerkaksbotten med lite smörkräm gick att få ihop och en snutt marsipan hittade jag oxå!
Jag har ju varit sugen på att göra en djurmönstrad tårta ett bra tag nu så jag slog två flugor i en smäll och det fick bli en Zebra Tårta till mamma!

Till botten använde jag min mammas sockerkaksrecept vilket överlägset är det bästa!
Och så använde jag svart och röd hushållsfärg så att jag kunde färga delar av smeten så att den kunde få ett läckert zebramönster inuti surprise surprise ;)
Fyllningen fick bli en smörkräm eftersom det va vad jag hade hemma och den smaksatte jag med jordgubbssylt.
Och med hjälp av lite marsipan blev det ett sjysst lock till !
Och här kommer receptet ;)

zebramönstad sockerkaka zebramönstad sockerkaka

Sockerkaka:
175grader i 35-40 min

75g smör
2st ägg
2dl socker
1 ¼ dl mjölk
3dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver

Det här är en klassisk sockerkaka som man slänger ihop precis som alla andra sockerkakor.
Tryck fast ett bakplåtspapper mellan botten och kantringen på en springform och lås fast det (absolut bästa sättet att använda en springform på ).
När kakan är klar drar man bara med en kniv längs med insidan på formen, öppnar och så är det klart!
Smält smöret.
Vispa ihop ägg och socker med elvisp lite snabbt så att det blir fluffigt .
Tillsätt mjölk, avsvalnat smör, och sikta i de torra ingredienserna så att det blir luftigt och fint.
Vänd smeten försiktigt tills den är helt blandad, och känns den klumpig ta några varv extra med elvispen snabbt.

Zebra mönster:
Jag ville ha ett zebramönster med rosa i, så jag delade upp smeten på tre med något mer i den delen jag inte färgade.
Dom resterade två färgade jag med röd och svart karamellfärg.
Jag började med ca en dl naturell smet i mitten på formen följt av svart som jag försiktigt hällde i mitten av den första klicken och sen rosa på samma sätt och fortsatte som bilderna visar tills smeten tagit slut.
Sen in i ugnen och grädda .

 

smörkräm smörkräm

Smörkräm:
250g smör rumsvarmt
375g florsocker
1-3msk mjölk rumsvarm

Jag använder Carlshamns mjölkfria margarin efter som jag äter mjölkfritt och mandelmjölk.
Men det går att byta lite hej vilt till dom produkter som man har hemma eller gillar att använda.
Jag har testat med en massa olika varianter och även glutenfritt brukar funka bra i det här receptet.

Det viktigaste med smörkrämen är att köra det rumsvarma smöret med elvisp i ca 5 minuter innan man har i florsockret och då bara ca 1 dl i taget och vispa ordentligt mellan varven.
Färgning och smaksättningen har du i sist och då måste dom oxå vara rumsvarma annars skär sig krämen.

 

När kakan har svalnat skär man den mitt itu, brer ut ett lager med smörkräm i mitten lägger på locket och sen spacklar hela med ytterligare lite smörkräm ..den håller ihop bättre då ;)
Jag hittade som sagt lite ofärgad marsipan så jag kavlade ut den mellan två bakplåtspapper till en rund platta som jag la över tårtan... ( harkel ...egentligen så flirtade jag lite med min man som fick kavla ut den åt mig..eftersom den va så svårkavlad hehe)
Av det som blev över formade jag en del till en liten zebra och en del färgade jag med svart karamellfärg, kavlade ut och körde en pizzaslizer över några gånger så att jag fick zebra ränder som jag kunde trycka fast på kakan, en liten zebra senare och den va klar ;)
Och som tur är blev den mycket uppskattad <3

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln